Ieder kind komt met een bepaald levensdoel op aarde om zijn/haar eigen levensweg te ontdekken. Ieder kind verdient het om hun eigen “ik” te ontwikkelen. Te floreren op zijn of haar eigen manier en hierin geholpen en gestimuleerd te worden. Leergierigheid en intrinsieke motivatie is van nature aanwezig in ieder mens. Deze wordt geprikkeld door het aanbieden van een inspirerende, natuurlijke leef- en leeromgeving. Wij als volwassenen hebben de taak om het kind deze ruimte en tijd te geven, om de eigen leerweg en levensweg naar een gelukkig menszijn te vinden.
Dinkelwijs bouwt onderwijs om het kind heen, door niet het systeem centraal te zetten, maar het kind! Dinkelwijs sluit het onderwijs aan bij de natuurlijke ontwikkeling van het kind. De weg van ieder kind is anders, omdat het op zijn eigen wijze en tempo ontwikkelt. Dat betekent dat er niet gewerkt wordt in jaargroepen. Geen jaargroepen betekent ook geen doublures, omdat het een persoonlijke ontwikkelingsreis is. De filosofie van Bernhard Lievegoed is hiervoor geraadpleegd.
Op Dinkelwijs wordt naast het aanbod van de kernvakken ook thematisch en projectmatig gewerkt. Hierbij wordt de maatschappij zoveel mogelijk naar de kinderen toe gehaald en gaan de kinderen zoveel mogelijk de maatschappij in. Er is op Dinkelwijs aandacht voor het ontdekken van de talenten. Zowel binnen de creatieve vakken als de noodzakelijke kernvakken.
De school richt zich op zelfbewustzijn. Met aandacht voor het ontdekken van jezelf, de ander, de natuur en het bewust leven met oog voor de omgeving. Dit gebeurt door:
– Gezondheidsonderwijs
– Creativiteitsonderwijs
– Natuuronderwijs
Op Dinkelwijs heerst geen prestatiecultuur. Het wegnemen van de vele toetsen, verminderen prestatiedrang en faalangst. Doelen worden door de begeleider/ leerkracht in kaart gebracht en bijgehouden in een leerlingvolgsysteem. Daarnaast houden de kinderen met hun begeleiders/ leerkrachten een portfolio bij.
Kinderen kunnen vaardigheidsdiploma’s halen voor het zelfstandig mogen bedienen van bepaalde apparaten. Hebben ze deze behaald, dan kunnen ze nog doorgroeien tot expert. Dat betekent dat zij andere kinderen mogen leren hoe zij het apparaat op de juiste manier moeten bedienen.
Ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van hun kind. Zij kennen het kind het beste en weten wat hun kind interesseert en motiveert. De leerkracht weet wanneer het kind toe is aan nieuwe materie/onderwerpen. Deze stap wordt in samenspraak met de ouders genomen.
Iedere ouder kan iets betekenen voor Dinkelwijs! Ouders zal dan ook gevraagd worden om een dagdeel per drie weken bij verschillende activiteiten te helpen en om hun netwerk in te zetten voor het aanbieden van een rijk lesaanbod. Daarbij kan gedacht worden aan: begeleiding, ondersteuning, het aanbieden van cursussen, verzorgen van activiteiten, schoonmaken, klussen, tuinieren etc. Betrokkenheid is essentieel bij het voortzetten van de school.
Ieder kind vaart zijn/haar eigen koers. De natuurlijke ontwikkeling van het kind staat hierbij centraal. Het kind krijgt de tijd en de ruimte om dit pad op zijn eigen tempo te bewandelen.